Fiyat artışları “hayatımızı cehenneme çevirmiştir.”

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Genel Başkanı Fuat Engin yaptığı yazılı açıklama da,

dolaylı vergilerin uygulanmasında Dünyada açık ara 1. Olan ülkemizin her geçen gün kendi rekorunu yenileyerek erişilmez düzeye doğru hızla yola aldığını, her alanda rekor kıran fiyat artışlarının ise hız kesmeden 2023 yılının 7. ayında da devam etmesinin başta emekli ve asgari ücretliler olmak üzere toplumun çok geniş kesimlerinin zamların zulmüne terk edildiğini, zaman geçirmeden gerçekçi bir yaklaşımla önlemelerin alınması yanında tüketicinin alım gücünün arttırılması gerektiğini belirtti.

Basına ve Kamuoyuna;

Tüketicinin mutfağındaki yangın söndürülemiyor. Gün geçmiyor ki, bir sonraki günün sabahına                                                                                                                       yeni vergilerle ve zamlarla uyanmayalım.Artık rüyalarımızda gördüğümüz dolaylı vergiler ve zamlar nedeniyle yaşadığımız kabuslar nedeniyle uykularımız kaçıyor 

Özellikle son üç yıldır yaşamımızı olumsuz etkileyen fahiş fiyat artışlarının, dolaylı vergilerin artışını hız kesmeden devam ettiğini, dolaylı vergilerin uygulanmasında Dünyada açık ara 1. Olan ülkemizin her geçen gün kendi rekorunu yenileyerek erişilmez düzeye doğru hızla yola aldığını Temmuz/2023 döneminde Cumhuriyet tarihinde görülmemiş oranda artırılan ÖTV nedeniyle benzin ve motorinin litre fiyatına bir defada yaklaşık 6,00 TL, otogaz a 2,80 TL artış yapıldığı gibi, konutlarda kullanılan doğalgazdan alınan ÖTV 3 kat artırılmasının sonucunda, son iki ayda benzinin %72, motorinin  %69 oranında zamlanmasının önümüzdeki kısa dönemde yaşamımızı etkilerini düşünmek bile istemiyoruz

Biliyoruz ki, yakın geçmişte yaşananlardan daha fazlası olan ve tüketici açısından kabul edilemez olan fiyat artışları tek cümle ile “hayatımızı cehenneme çevirmiştir.

2023 yılının ilk yarısı için asgari ücrete %34, emekliye %25 yapılan maaş artışları daha tüketicinin cebine girmeden insafsızca yapılan KDV – ÖTV artışları ve zamlarla iki katından fazlasının cebimizden alınmasının toplumsal yaşamımıza yarattığı/yaratacağı etkilerin geri dönülmez sonuçlarının olacağını görmek için artık falcı olmaya gerek kalmamıştır.

KDV – ÖTV ve fiyat artışlarından kaynaklı olarak yaşananlar, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmış olan “Evrensel Tüketici Hakları Beyannamesi” ile Anayasamızın 172. Maddesinin açıkca ihlalidir. Çünkü, tüketiciler temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır ve artık yoksulluk, toplumsal sefalete evrilmiştir. Tüketiciler açısından sorun o kadar içinden çıkılmaz hale gelmiştir ki, yarınımızda duyduğumuz kaygılar toplumsal psikolojiyi de bozmuştur.

Bir yandan TÜİK tarafından baskılanarak hayatın gerçeklerine aykırı olarak açıklanan enflasyon oranları, diğer yandan KDV-ÖTV gibi dolaylı vergilerdeki artışta yeni rekorlar kırılması sonucu ortaya çıkan fiyat artışları karşısında tüketiciler şaşkın, çaresiz ve tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar.

Biliyoruz ki, tüm bu yaşananlar karşısında ülkeyi yönetenlerin enflasyonla mücadele ediyoruz yaklaşımı söylemden öteye geçmemiştir.

Ülkeyi yönetenlere soruyoruz; ülkemizde yaşanmakta olan derin ekonomik krizin yükünün tüketicinin sırtına daha ne kadar yüklemeye devam edeceksiniz.

Sosyal hukuk devleti olmanın gereği olarak, Anayasanın 172. Maddesi ile Evrensel Tüketici Haklarından, Tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması, zararlarının karşılanması haklarına ilişkin en uygun önlemleri almak ülkeyi yönetenlerin en temel görevlerinden biridir.


Ülkeyi yönetenleri uyarıyoruz!…

Üreticileri ve tüketicileri destekleyecek politikalar bir an önce hayata geçirilerek ARTIK bu kontrolsüzlüğe DUR denilmeli ve tüketicinin alım gücünü artıracak önlemler acilen alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir